Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » HARAM VE MEKRUH ORUÇLAR

1 Soru: Aşura gününde ve Arefe günü mü, yoksa Kurban Bayramı günü mü olduğu şüpheli olan günde oruç tutmanın hükmü nedir?
Cevap: Mekruhtur.
2 Soru: Orucun kendisine zararlı olmadığına inanarak oruç tutan bir kimse, akşam olduktan sonra orucun kendisine önemli zararı olduğunu anlarsa ne yapmalıdır?
Cevap: Farz ihtiyat gereği o günün kazasını sonradan yerine getirmelidir.
3 Soru: Bir kimse, orucun kendisine zarar vereceğine yakîni veya zannı olursa, doktor, zararlı değildir dese ne yapmalıdır?
Cevap: Oruç tutması farz değildir.
4 Soru: Doktor oruç zararlıdır dese de, kendisine orucun önemli zararı olmadığını bilen kimse ne yapmalıdır?
Cevap: Orucunu tutmalıdır.
5 Soru: Anne-babasının izni olmaksızın nafile oruç tutan çocuğun oruç tutmasını anne-babası günün ortasında yasaklarsa çocuk ne yapmalıdır?
Cevap: Şefkatlerinden dolayı eziyet olmalarına sebep olacaksa, orucunu bozmalıdır.
6 Soru: Evladın tuttuğu müstehap oruç, anne-babaya eziyete sebep olacak şekildeyse hükmü nedir?
Cevap: Şefkatlerinden dolayı anne-babaya eziyete sebep olacaksa, caiz değildir.
7 Soru: Bir kadın, müstehap oruç tuttuğu takdirde kocasının cinsel haklarını zâyi edecek olursa bu orucu tutması caiz midir?
Cevap: Oruç tutması haramdır.
8 Soru: Şaban ayının son günü mü yoksa Ramazan ayının ilk günü mü olduğu bilinmeyen günde ramazan ayının ilk günü niyet edilerek tutulan orucun hükmü nedir?
Cevap: Haramdır.
9 Soru: Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutabilir miyim?
Cevap: Ramazan ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutmak haramdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français