Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUCUN KEFFARETİ

1 Soru: Ramazan orucunun kazasını tutmakta olan bir kimse, öğlenden sonra orucunu kasten bozarsa ne yapmalıdır?
Cevap: On fakire birer mud (yaklaşık 750 gr.) yiyecek maddesi vermeli; bunu vermekten âciz olursa da, üç gün oruç tutmalıdır.
2 Soru: Eğer bir kadın oruçlu olan kocasını cinsel ilişkiye zorlarsa kocasının kefareti üzerine farz olur mu?
Cevap: Üzerine kocasının keffareti farz olmaz.
3 Soru: Oruçlu kimse geğirmek vasıtasıyla ağzına gelen bir şeyi kasten yutarsa orucu bozulur mu?
Cevap: Farz ihtiyat gereği orucu batıl olur ve üzerine hem kaza, hem de keffaret gerekir. Ancak geğirdiğinde, eğer kan veya yenilebilir olmaktan çıkmış yiyecek maddesi ağzına gelir ve kasten onu yutarsa, cem keffareti vermesi daha iyidir.
4 Soru: Ramazan ayının aynı gününde birkaç defa yer, içer, cinsel ilişkide bulunur veya istimna eden kimse nasıl kefaret vermelidir?
Cevap: Hepsi için bir keffaret yeterlidir.
5 Soru: Hayız, nifas, mecburi yolculuk gibi özürler sebebiyle peş peşe tuttuğu oruçları yarıda bırakan kişinin, keffaret orucuna yeniden başlaması mı gerekir?
Cevap: Yeniden başlaması gerekmez. Böyle bir kimse özrü bertaraf olunca, orucuna kaldığı günden devam eder.
6 Soru: Keffaret orucu tutan bir kimse eğer peş peşe tutacağı günler dolmadan özürsüz olarak bir gün oruç tutmazsa ne yapmalıdır?
Cevap: Keffaret orucuna yeniden başlaması gerekir.
7 Soru: Ramazan orucunun keffaretini iki ay oruç tutmakla yerine getirmek isteyen kimsenin peş peşe tutacağı bir ay ve bir günün içinde, Kurban Bayramı vb. olursa kefaret orucu sahih midir?
Cevap: Ramazan orucunun keffaretini iki ay oruç tutmakla yerine getirmek isteyen kimsenin peş peşe tutacağı bir ay ve bir günün içinde, Kurban Bayramı gibi oruç tutulması haram olan veya vacip olan bir günün bulunmaması gerekir aksi takdirde keffaret orucuna başlayamaz.
8 Soru: Ramazan orucunun keffaretini iki ay oruç tutmakla yerine getirmek isteyen kimsenin peş peşe tutacağı bir ay ve bir günün içinde, Kurban Bayramı vb. olursa kefaret orucu sahih midir?
Cevap: Ramazan orucunun keffaretini iki ay oruç tutmakla yerine getirmek isteyen kimsenin peş peşe tutacağı bir ay ve bir günün içinde, Kurban Bayramı gibi oruç tutulması haram olan veya vacip olan bir günün bulunmaması gerekir aksi takdirde keffaret orucuna başlayamaz.
9 Soru: Ramazan orucunun keffaretini iki ay oruç tutarak ödemek isteyen kimse orucu nasıl tutmalıdır?
Cevap: Bir ayın tamamını ve öbür aydan bir günü peş peşe tutmalıdır; ama geride kalan diğer günlerin peş peşe olmamasında herhangi bir sakınca yoktur.
10 Soru: Ramazan orucunun kefareti üzerine farz olan kimse yukarıdakilerin hiç birini yapacak kadar gücü yoksa ne yapmalıdır?
Cevap: Bunların hiçbirine gücü yetmeyen kimse, gücü yettiği kadarıyla sadaka vermelidir. Bu da mümkün olmazsa istiğfar etmelidir. ["Estağfirullah" diyerek, Allah-u Tealâ'dan bağışlanma dilemelidir.] Ancak farz ihtiyat gereği, sonra keffareti ödemeye güç kazanırsa, keffareti yerine getirmesi gerekir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français