Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ÖLÜYE DOKUNMA GUSLÜ

1 Soru: Ölüye dokunma guslü insana hangi şartlarda farz olur?
Cevap: Ölü insanın soğumuş ve yıkanılmamış bedenine dokunan yani kendi bedeninin bir kısmını ona dokunduran kimsenin üzerine, bu dokunma ister uykuda olsun ister uyanıkken, ister ihtiyarî olsun, ister gayriihtiyarî, gusl-ü mess-i meyyit (=ölüye dokunduğundan dolayı gusül) farz olur. Hatta tırnak veya kemiği ölünün tırnak veya kemiğine dokunursa gusletmelidir. Ancak ölü hayvana dokunmadan dolayı insanın üzerine gusül farz olmaz.
2 Soru: Gusl-ü mess-i meyyit ne demektir?
Cevap: Ölüye dokunduğundan insana farz olan gusle denir.
3 Soru: Ölüye dokunma guslü nasıl insana farz olur?
Cevap: Ölü insanın soğumuş ve yıkanılmamış bedenine dokunan yani kendi bedeninin bir kısmını ona dokunduran kimsenin üzerine, gusl-ü mess-i meyyit (=ölüye dokunduğundan dolayı gusül) farz olur.
4 Soru: İnsan uykuda olduğu bir durumda ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Farz olur.
5 Soru: İnsan gayri ihtiyarı yani istemeden ölüye dokunursa ölüye dokunma guslü farz olur mu?
Cevap: Evet gusül alması gerekir.
6 Soru: İnsanın tırnak veya kemiği ölünün tırnak ve kemiğine dokunursa gusül farz mıdır?
Cevap: Evet, gusül alması gerekir.
7 Soru: İnsan ölü hayvana dokunursa gusül alması gerekir mi?
Cevap: Ölü hayvana dokunmadan dolayı insanın üzerine gusül farz olmaz.
8 Soru: Tümü soğumamış bir ölünün bedeninin soğumuş kısmına dokunulsa, gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
9 Soru: İnsan saçını ölünün bedenine dokundursa gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
10 Soru: İnsan saçını ölünün saçına dokundursa gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français