Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » SECDE AYETİ

1 Soru: Bir kimse namaz vaktinin dar olduğuna inanarak su aramadan teyemmümle namazını kılar, namazdan sonra vakit bitmeden su arayacak vakti olduğunu anlarsa namazı sahih midir?
Cevap: Farz ihtiyata göre yeniden namazını kılmalıdır.
2 Soru: Bir kimse su arayıp bulamaz, bulma ümidi de kalmaz ve teyemmümle namazı kıldıktan sonra aradığı yerde suyun olduğunu anlarsa kıldığı namaz sahih midir?
Cevap: Sahihtir.
3 Soru: Su bulamayacağından emin olan bir kimse, su aramaz ve teyemmümle namaz kılar; ancak namazdan sonra aradığı takdirde su bulunacağını anlarsa namazı sahih midir?
Cevap: İhtiyat gereği abdest almalı, namazı yeniden kılmalıdır.
4 Soru: Namaz vakti dar oluncaya dek su aramaya gitmezse, gittiği taktirde su bulacak idiyse namazı sahih midir?
Cevap: Günah işlemiş olur; ama teyemmümle kıldığı namaz sahihtir.
5 Soru: Namaz vakti dar olur veya hırsız ve yırtıcı hayvan korkusu olur, ya da suya ulaşması genellikle tahammül edilemeyecek kadar zor olursa aramak su aramak gerekir mi?
Cevap: Bu surette su araması vacip değildir.
6 Soru: Namaz vakti girdikten sonra su aramaya koyulur ve su bulamazsa ve öbür namaz vaktine kadar orada kalırsa, su bulacağına ihtimal verirse yeniden su bulmak için gitmesi
gerekir mi?
Cevap: Yeniden su bulmak için gitmesi ihtiyaten müstehaptır.
7 Soru: Namaz vakti girmeden su arar; ancak bulamaz ve namaz vakti girinceye kadar orada kalırsa, su bulacağına ihtimal verirse yeniden su bulmak için gitmesi gerekir mi?
Cevap: Su bulmak için gitmesi ihtiyaten müstehaptır.
8 Soru: Bizzat insanın kendisinin su araması mı gerekir?
Cevap: Hayır gerekmez. Suyu arayan ve güvenilir olan birisinin sözlerine de iktifa edebilir.
9 Soru: Su olmadığı kesin olarak bildiğimiz tarafta, su aramak gerekir mi?
Cevap: Hayır gerekmez.
10 Soru: Abdest veya gusle yetecek kadar suyun temin edilmesinin mümkün olmaması durumunda ne yapmamız gerekmektedir?
Cevap: Teyemmüm edilmelidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français