Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » SECDE AYETİ

11 Soru: Radyo stüdyosunda secde ayeti okunur, radyo vesilesiyle insan da duyarsa secde vacip olur mu?
Cevap: Secde etmesi vaciptir.
12 Soru: Bir kimse secde ayetini radyo teyp gibi kasetten duyarsa secde vacip olur mu?
Cevap: Hayır vacip değildir.
13 Soru: Bir kimse secde ayetini gramofon veya teypten duyarsa vacip midir?
Cevap: Hayır vacip değildir.
14 Soru: Secde ayeti uykuda olandan, deliden veya Kuran’ı ayırt edemeyen çocuktan duyulursa secde vacip olur mu?
Cevap: Evet vacip olur.
15 Soru: Bir kimse namaz dışında secde hâlinde iken secde ayetini okur veya onu dinlerse, ne yapması gerekir?
Cevap: Başını secdeden kaldırıp yeniden secde etmesi gerekir.
16 Soru: İnsan secde ayetini okurken, secde ayeti okuyan başka birisini de dinlerse kaç secde etmesi gerekir?
Cevap: Bu surette iki secde etmelidir.
17 Soru: Bir kimse irade dışı secde ayetlerini duyarsa secde etmesi gerekir mi?
Cevap: Secde etmesi iyi olmakla birlikte farz değildir.
18 Soru: Eğer insan secde ayetini duyduktan sonra secde etmeyi unutursa ne yapmaldır?
Cevap: Aklına geldiği zaman secde etmelidir.
19 Soru: Secde ayeti olan ayetleri dinleyen kimsede mi secde etmelidir?
Cevap: Bu ayetlerden birini okuyan veya dinleyen kimsenin ayet bittikten hemen sonra bir secde etmesi gerekir.
20 Soru: Kurân-ı Kerim'in kaç suresinde secde ayeti vardır?
Cevap: Kurân-ı Kerim'in şu dört suresinin her birinde bir secde ayeti vardır: "Necm, Alak, Secde ve Fussilet Sureleri."
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français