Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Ayetullah Sistani'ye göre hilal çıplak gözle görülmediği için yarın (Pazar) Ramazan ayının son günü ve Pazartesi mübarek Ramazan Bayramı olacaktır.
Ayetullah Sistani'nin Ofisi

Sorular ve Cevaplar » TEYEMMÜM

1 Soru: Abdest veya gusle yetecek kadar su olmazsa ne yapmamız gerekir?
Cevap: Teyemmüm edilmelidir.
sistani.org/16623
2 Soru: İnsan bayındır yerlerde, abdest ve gusül suyu bulamazsa ne yapmalıdır?
Cevap: Ümitsizliğe kapılıncaya kadar su aramalıdır. Bulamadığı takdirde teyemmüm etmelidir.
sistani.org/16624
3 Soru: İnsan göçebeler gibi çölde çadırlarda yaşıyorsa ne zamana kadar su aramalıdır?
Cevap: Ümitsizliğe kapılıncaya kadar.
sistani.org/16625
4 Soru: İnsan su bulamazsa kendisinin bizzat su araması mı gerekir?
Cevap: Bizzat insanın kendisinin su araması gerekmez. Suyu arayan ve güvenilir olan birisinin sözlerine de iktifa edebilir.
sistani.org/16626
5 Soru: İnsan kendi yolculuk eşyasının içinde, evde veya kâfilede su olduğuna ihtimal verirse ne yapması gerekir?
Cevap: Suyun olmadığından emin oluncaya veya bulunmasından ümitsizliğe düşünceye kadar araması gerekir.
sistani.org/16627
6 Soru: Eğer kendi yolculuk eşyasının içinde, evde veya kâfilede su olduğuna ihtimal verirse ve önceden su olmadığı bilinir ve sonradan suyun olabileceğine ihtimal verilirse ne yapmak gerekir?
Cevap: Bu durumda araması gerekmez.
sistani.org/16628
7 Soru: İnsan namaz vakti girmeden su arar; ancak bulamaz ve namaz vakti girinceye kadar orada kalırsa, su bulacağına ihtimal verirse ne yapması gerekir?
Cevap: Yeniden su bulmak için gitmesi ihtiyaten müstehaptır.
sistani.org/16629
8 Soru: Namaz vakti dar olur veya hırsız ve yırtıcı hayvan korkusu olur, ya da insanın suya ulaşması genellikle tahammül edilemeyecek kadar zor olursa ne yapmak gerekir?
Cevap: Aramak vacip değildir.
sistani.org/16630
9 Soru: İnsan namaz vakti dar oluncaya dek su aramaya gitmezse, gittiği takdirde su bulacak idiyse ve bu şekilde teyemmüm edip namaz kılarsa namazı sahih midir?
Cevap: Günah işlemiş olur; ama teyemmümle kıldığı namaz sahihtir.
sistani.org/16631
10 Soru: Su bulamayacağından emin olan bir kimse, su aramaz ve teyemmümle namaz kılar; ancak namazdan sonra aradığı takdirde su bulunacağını anlarsa namazı sahih midir?
Cevap: İhtiyat gereği abdest almalı, namazı yeniden kılmalıdır.
sistani.org/16632
11 Soru: Su arayıp bulamaz, bulma ümidi de kalmaz ve teyemmümle namazı kıldıktan sonra aradığı yerde suyun olduğunu anlayan birisinin namazı sahih midir?
Cevap: Kıldığı namaz sahihtir.
sistani.org/16633
12 Soru: Namaz vaktinin dar olduğuna inanarak su aramadan teyemmümle namazımı kıldım, fakat namazdan sonra vakit bitmeden su arayacak vaktim olduğunu anladım şimdi ne yapmam gerek?
Cevap: Farz ihtiyata göre yeniden namazınızı kılmalısınız.
sistani.org/16634
13 Soru: Yalnızca abdest veya guslüne yetecek kadar suyu olan kimse onu döktüğünde su bulamayacağını bilirse ve namaz vakti de girmişse, suyu dökebilir mi?
Cevap: Bu durumda suyu dökmesi haramdır. Hatta farz ihtiyat gereği namaz vakti girmeden de suyu dökmemelidir.
sistani.org/16635
14 Soru: İhtiyarlık sebebiyle suya ulaşılamazsa ne yapmak gerekir?
Cevap: Teyemmüm edilmelidir.
sistani.org/16636
15 Soru: Suya ulaşmak konusunda hırsız veya yırtıcı hayvan korkusu varsa teyemmüm alıp namaz kılabilir miyim?
Cevap: Evet.
sistani.org/16637
16 Soru: Kuyudan su çekebilmek için gerekli aletler olmazsa bu durumda teyemmüm alıp namaz kılabilir miyim?
Cevap: Evet, teyemmüm alıp namaz kılabilirsiniz.
sistani.org/16638
17 Soru: Kuyudan su çekebilmek için kova, ip ve benzeri aletler gerekmektedir, onları satın almaya veya kiralamaya mecbur olursam ve fiyatı normalin bir kaç misli fazla olsa teyemmüm alabilir miyim?
Cevap: Hayır, onları temin etmelisiniz.
sistani.org/16639
18 Soru: Su bulamazsa, birisi su satarsa ve suyu normal fiyatından fazla para isterse teyemmüm alabilir miyim?
Cevap: Evet, temin etmelisiniz.
sistani.org/16640
19 Soru: Kova, su vb. şeyleri almaya maddi gücüm yetmezse ne yapmam gerekir?
Cevap: Bu surette satın almanız farz değildir.
sistani.org/16641
20 Soru: Bir kimse minnet bırakmadan insana bir miktar su bağışta bulunursa ne yapmam gerekir?
Cevap: Kabul etmelisiniz.
sistani.org/16642
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français