Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » TERİMLER

1 Soru: Abdest ne demektir?
Cevap: Abdest: Belli organları usûlüne göre yıkamak ve meshetmekten ibaret olan bir temizliktir, bir ibadet ve itaattir. Bir takım dinî görevleri yerine getirmek için abdest almak gerekir.
2 Soru: Adalet ne demektir?
Cevap: Adalet: İnsanı, Allah'ın haram kıldığı şeyleri terk edip farz kıldığı şeyleri yapmaya sevk eden yerleşik içsel nitelik.
3 Soru: Adil kime denir?
Cevap: Adil: Adalet niteliğine sahip olan kimse, adaletle davranan kimse.
4 Soru: Ahdin manası nedir?
Cevap: Ahd: Bir işi üstlenip, söz vermek; iyi bir işi yapmak veya kötü bir işi terk etmek için belli kelimelerle yüce Allah ile ahitleşmek, yüce Allah'a söz vermek.
5 Soru: Akitin manasını açıklar mısınız?
Cevap: Akit: Düğüm, bağlama; iki kişi veya taraf arasında bir iş konusunda icap ve kabulü okuyarak anlaşmaya varılıp taahhütte bulunulması; örneğin alım satım akdi, evlilik akdi.
6 Soru: A’lem ne demektir?
Cevap: A'lem (en bilgili müçtehit): Allah'ın hükümlerini belirli kaynaklardan anlayıp çıkarmada kendi zamanında yaşayan müçtehitlerin hepsinden daha üstün olan kimse.
7 Soru: Âmil kime denir?
Cevap: Âmil: Cüâle, müsakat vb. akitlerde işi yapmayı üstlenen kimse.
8 Soru: Ariyetin manasını açıklar mısınız?
Cevap: Ariyet: Geçici olarak vadesiz verilen ödünç; bir malı bağışlamadan, faydalanması için başkasına vermek ve buna karşılık da ondan bir şey almamak.
9 Soru: Avret yerleri ne demektir?
Cevap: Avret: Gizlenilmesi gerekli olan ayıp şey; kadın ve erkeğin cinsel organı.
10 Soru: Âyat namazı ne zaman kılınmalıdır?
Cevap: Âyat Namazı: Deprem olduğu, ay ve güneşin tutulduğu vb. durumlarda kılınması gereken iki rekât namaz. (Bu namazın nasıl kılınacağı ve hangi durumlarda gerekli olduğuna dair 1490-1515 nolu hükümlere bakınız.)
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français