Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » TEMETTÜ HACCI

1 Soru: Temettü umresinin vacip amelleri kaç tanedir?
Cevap: Temettü umresinde 5 şey vaciptir.
1) Mikatlardan birinden ihram bağlanması.
2) Kâbe'nin etrafının tavaf edilmesi.
3) Tavaf namazının kılınması.
4) Mescidu'l-Harama yakın olan Safa ve Merve arasında Sa'y yapmak.
5) Taksir. Yani saç, sakal veya bıyıktan bir miktar kesmek.
2 Soru: Temettü haccında umreyi, hacdan önce mi yerine getirmek gerekir?
Cevap: Evet umreyi, hacdan önce yerine getirmek vaciptir.
3 Soru: Temettü haccı kaç ibadetten ibarettir?
Cevap: Temettü haccı iki ibadetten ibarettir. Birinci ibadet umre, ikinci ibadet hacdır. Bazen sadece ikinci ibadete temettü haccı denir.
4 Soru: Umre ve Hacc Şevval ayından önce yapılırsa sahih midir?
Cevap: Umre ve Haccın her ikisi hac aylarında ( Şevval, Zilkade, Zilhicce) olmalıdır. Şu halde umrenin bir kısmını Şevval ayından önce yaparsa umresi sahih olmaz.
5 Soru: Geniş vakitte temettü umresi için ihram bağlayıp, Arefe günü güneşin zevaline kadar tavaf ve sa'yini geciktirenin umresinin hükmü nedir?
Cevap: Batıldır. Güçlü görüşe göre; İfrad haccını reca niyetiyle yapması mümkün olsa da, zahiren ifrad haccına geçemez. Hatta güçlü görüş umresinin tavaf, tavaf namazı, sa'y, tıraş ya taksir amellerinin niyetini ifrad haccını ve umresini de kapsayacak şekilde geniş tutmalıdır.
6 Soru: Temettü umresini yerine getiren birinin haccı terk etmesi caiz midir?
Cevap: Temettü umresini yerine getiren birinin bilerek müstehap dahi olsa haccı terk etmesi caiz değildir. Evet, eğer haccı yapacak gücü olmazsa en iyisi; yapmış olduğu temettü umresini müfrede karar vererek nisa tavafını yerine getirmesidir.
7 Soru: Temettü umresini yapan birinin hac amellerinin dışında bir iş için Mekke'den çıkması caiz midir?
Cevap: Güçlü görüşe göre caiz değildir. Zaruri olmasa da haccının amellerini zayi edecek durumda olmayan bir iş için çıkarsa, Mekke'ye döneceğini ve hac için ihram bağlayabileceğini bilirse, zahiren ihramsız olarak Mekke'den çıkması caizdir. Ama bilmezse ve ihram bağladıktan sonra işinden dolayı Mekke'den çıkarsa, zahiren Mekke'ye dönerek Arafat'a gitmesi gerekmez. Olduğu yerden Arafat'a gidebilir.
8 Soru: Temettü umresinin amellerini yapmaya başlayan biri Mekke'ye dönmeye gücü varsa
Mekke’den çıkabilir mi?
Cevap: Zahiren ameller tamamlanmadan Mekke'den çıkabilir. Elbette en iyisi Mekke'den çıkmamasıdır.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français