Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » YEMİN

1 Soru: Bazen tartışma esnasında insanlar yalan yeminler ediyorlar bunların hükmü nedir?
Cevap: Bu gibi yeminler büyük günahlardandır.
2 Soru: İnsan sözünün doğru olduğuna yemin edebilir mi?
Cevap: Sözünün doğru olduğuna dair yemin eden kişinin, gerçekten sözü doğru olursa, yemin etmesi mekruhtur, yalan olursa haramdır.
3 Soru: Vesveseci bir insan yemin ederse ve amel etmezse hükmü nedir?
Cevap: Vesveseci bir insan yemin eder, mesela “vallahi şimdi namaza başlayacağım” der sonra vesveseye kapılarak başlayamazsa, başlayamaması elinde olmadığından dolayı olursa keffareti yoktur.
4 Soru: İnsanı yeminine amel etmemesi için mecbur ederlerse bu insanın keffaret vermesi gerekir mi?
Cevap: Keffaret vacip olmaz.
5 Soru: İnsan, unutkanlık, çaresizlik veya gafletten dolayı yeminine amel etmezse keffaret vermesi gerekir mi?
Cevap: Keffaret farz olmaz.
6 Soru: Kadın kocasından izinsiz yemin ederse koca karısının yeminini bozabilir mi?
Cevap: Evet bozabilir.
7 Soru: Evlat babadan izinsiz yemin ederse baba evladının yeminini bozabilir mi?
Cevap: Evet bozabilir.
8 Soru: Koca eşinin yeminini engellerse eşin-kadının yemini sahih midir?
Cevap: Hayır sahih değildir.
9 Soru: Baba evladını yeminini engellerse evladın yapmış olduğu yemin sahih midir?
Cevap: Hayır sahih değildir.
10 Soru: Mümkün olmayan bir şeye yemin edilebilinir mi?
Cevap: Yapılan yemine amel etme mümkün olmalıdır. Yemin ederken mümkün olmaz daha sonra mümkün olursa, yeterlidir.
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français