Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUÇ-SÜT EMZİREN KADIN

1 Soru: Dört ay önce doğum yaptım; şu anda çocuk emziriyorum ve o süt dışında başka gıda almıyor. Duyduğuma göre oruç tutmak süt emziren annenin sütünü azalttığı için oruç tutmayabilir, acaba bu doğru mu? Eğer bu söz doğru ise tutmadığım günleri daha sonra kaza etmeli miyim?
Cevap: Çocuk emziren ve sütü az olan bir kadın, eğer oruç tutmanın ona veya çocuğuna zararı varsa, oruç ona vacip değildir. Her gün için bir fakire 750 gram taam (un, ekmek veya makarna vb.) vermelidir. Tutmadığı günlerin orucunu da daha sonra kaza etmelidir.
Şunu hatırlatmakta yarar vardır ki bu hüküm, çocuğa süt vermenin bundan başka yolu olmaması durumundadır. Fakat eğer çocuğa süt vermenin başka yolu olursa; mesela çocuğa anne sütü yerine alternatif gıda (pastörize süt gibi) vermek mümkün olursa ihtiyatı vacip gereği böyle bir kadının oruç tutmaması caiz değildir.
Fakat pastörize sütün uzun sürede çocuğa zararı olacağını bilirse; mesela süt emmesinin ilk ayları olan bir bebek belli süre pastörize süt içtiğinde Ramazan ayı sonrasında artık anne sütü emmekten kaçınacaksa ve bunun ona zararı olacaksa, bu durumda önceki meseledeki kadın gibi oruç ona vacip olmaz. Sadece kaza ve keffare (her gün için 750 gram taam) vardır.
sistani.org/26077
2 Soru: Bebek emziren kadının sütü az olduğunda, eğer oruç tutması emzirdiği bebeğe zarar verecek olursa ne yapmaldır?
Cevap: Oruç tutmak ona farz değil; ister bu kadın bebeğin öz annesi olsun, isterse dadısı olsun veya ücretli süt versin, fark etmez. Ancak oruç tutmadığı her bir güne karşılık fakire 750 gr yiyecek vermelidir. Her iki durumda da tutmadığı oruçları sonradan kaza etmelidir. Elbette farz ihtiyat gereği bu hüküm, çocuğa süt vermek sadece bu yollara bağlı olduğu durumdadır. Ama çocuğa başka bir şekilde süt vermek mümkünse, örneğin birkaç kadın çocuğa süt verirse veya emzik ve biberonla da süt verebilirlerse bu hükmün geçerli olması şüphelidir.
sistani.org/16282
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français