Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ORUÇ- YOLCULUKTA

1 Soru: Doğum yerim olmayan bir yerde yaşıyorum. 8 günde bir şehir dışına çıkıyorum(Doğum yeri olmayan) Ramazan orucu farz mı?
Cevap: Eğer bir ayda en az 22 tam gün doğduğunuz yer olmayan bir şehirde kalacak olursanız ve bu durum bir buçuk yıl veya daha fazla olursa ya da bir buçuk yıl veya daha fazla kalmayı kastetmişseniz orası sizin vatanınız hükmündedir; namazınızı tam olarak kılmalı ve orucunuzu tutmalısınız. Bu farza göre söz konusu şehirden başka yerlere ayda dört gün yolculuk yapmanız halinde namazınızı yolculukta kasri olarak kılmalısınız. Oruç konusuna gelince; eğer öğlenden sonra vatanınızdan çıkarsanız orucunuz sahihtir. Eğer öğlenden önce yola çıkarsanız şer'i mesafeyi aştıktan sonra orucunuzu bozabilirsiniz. Eğer orucunuzu bozacak bir iş yapmazsanız ve öğlenden önce şehrinize dönecek olursanız niyetinizi yenileyerek o günün orucunu tutmalısınız ve orucunuz sahihtir.
sistani.org/26022
2 Soru: Yurtdışında yaşıyorum. Anne ve babamı görmek için sekiz günlüğüne ülkeme geldim. Şu an anne ve babamın evindeyim. Oruç tutabilir miyim?
Cevap: Eğer babanızın bulunduğu şehir doğum yeriniz değilse namazınızı kısaltarak kılmalısınız. Orucunuz sahih değildir.
sistani.org/16287
3 Soru: Ramazan ayında yolculuğun hükmü nedir?
Cevap: Sakıncası yoktur. Fakat oruçtan kaçmak için olursa mekruhtur.
sistani.org/16288
4 Soru: Yolculukta müstehap orucun hükmü nedir?
Cevap: Nezir değilse meşru değildir.
sistani.org/16289
5 Soru: Oruçlu kimse Ramazan ayında öğleden önce vatanına ulaşır. Fakat yolculukta sadece bir tek sigara içmiş olursa orucu sahih midir?
Cevap: İhtiyat-ı vacip orunu kaza etmelidir.
sistani.org/16290
6 Soru: Ben Kırıkkale’de oturuyorum fakat Ankara’da üniversitede okuyorum. Orucumu nasıl tutmalıyım?
Cevap: Bir hafta boyunca üç gün oraya gidiyor iseniz namazlarınızı tam kılmalısınız ve orucunuz da sahihtir.
sistani.org/16291
7 Soru: Oruçlu kimse öğleden sonra yolculuğa çıkar ve bir sonraki gün öğle ezanından önce dönerse, iki gün orucunun hükmü nedir?
Cevap: Birinci gün orucu sahihtir. İkinci gün yolculukta öğleden önce vatanına ulaşıncaya kadar oruç niyeti etmemeli. Vatanına ulaştıktan sonra niyet etmeli. Fakat yolculukta orucu bozacak bir şey yapmaması gerekir.
sistani.org/16292
8 Soru: Evim farklı bir şehirde şu an Ankara’da üniversiteyi kazandım. Bir veya birkaç yıl boyunca her hafta beş veya altı gün farklı saatlerde üniversiteye gitmek zorundayım. Vacip, müstehap namaz ve oruçlarımın durumunu açıklar mısınız?
Cevap: Kesirü’s-sefer siniz. (Yani çok yolculuk eden kimse) bütün yolculuklarınızda namazlarınızı tam kılmalısınız. Birinci ayda ihtiyat etmelisiniz yani; hem tam hem seferî (kısaltarak) kılmalısınız.
sistani.org/16293
9 Soru: On gün bir yerde kalmaya karar veren bir yolcu müstehap oruç tutabilir mi?
Cevap: On gün bir yerde kalmaya karar veren bir yolcu, farz orucu tutmalıdır; müstehap oruç da tutabilir.
sistani.org/16358
10 Soru: Bir yerde on gün kalmaya karar veren bir yolcu, oruç tutar ve öğlenden sonra orada kalmaktan vazgeçerse ne yapmalıdır?
Cevap: Bir yerde on gün kalmaya karar veren bir yolcu, oruç tutar ve öğlenden sonra orada kalmaktan vazgeçerse, eğer dört rekâtlı bir namaz kılmışsa orada kaldığı müddetçe orucu sahihtir ve namazları tam kılmalıdır. Ama dört rekâtlık bir namaz kılmamışsa, farz ihtiyat gereği orucunu tamamlamalı ve kaza etmelidir. Namazları ise seferi kılmalıdır. Sonraki günlerde oruç da tutamaz.
sistani.org/16359
11 Soru: İnsan yolculukta oruç tutabilir mi?
Cevap: Yolculukta dört rekâtlı namazlarını iki rekât olarak kılması gereken bir yolcu oruç tutamaz. Ama işi yolculuk olan veya yolculuğu günah olarak nitelenen kimse gibi namazlarını tam kılan bir kimse, yolculukta oruç tutmalıdır.
sistani.org/16736
12 Soru: Ramazan ayında yolculuğa çıkmanın sakıncası var mıdır?
Cevap: Ramazan ayında yolculuğa çıkmanın sakıncası yoktur; fakat yolculuk oruçtan kaçmak için olursa mekruhtur.
sistani.org/16737
13 Soru: Yolculukta orucun batıl olduğunu bilmediğinden dolayı oruç tutan bir kimsenin orucu sahih midir
Cevap: Yolculukta orucun batıl olduğunu bilmediğinden dolayı oruç tutan bir kimse, oruçlu bulunduğu günün içerisinde bu hükmü öğrenmiş olursa, orucu batıl olur. Ama akşama kadar öğrenmeyen kimsenin orucu sahihtir.
sistani.org/16738
14 Soru: Yolcu olduğunu veya seferde orucun batıl olduğunu unutarak yolculukta oruç tutan kimsenin orucu, batıl mıdır?
Cevap: Yolcu olduğunu veya seferde orucun batıl olduğunu unutarak yolculukta oruç tutan kimsenin orucu, farz ihtiyat gereği batıldır.
sistani.org/16739
15 Soru: Oruçlu olan kimse öğlenden sonra yolculuğa çıkarsa, orucunu bozabilir mi?
Cevap: Oruçlu olan kimse öğlenden sonra yolculuğa çıkarsa, farz ihtiyat gereği orucunu tamamlamalıdır. Kazası da gerekli değildir.
sistani.org/16740
16 Soru: Vatanına veya on gün ikamet edeceği yere öğlenden sonra varan yolcunun orucu batıl mıdır?
Cevap: Vatanına veya on gün ikamet edeceği yere öğlenden sonra varan yolcunun orucu, farz ihtiyat gereği batıldır ve sonradan kazasını tutmalıdır.
sistani.org/16741
17 Soru: Yolculuk veya herhangi bir özür nedeniyle oruç tutmayan kimsenin, orucu bozan işleri yapmasının hükmü nedir?
Cevap: Yolculuk veya herhangi bir özür nedeniyle oruç tutmayan kimsenin, ramazan ayının gündüzünde cinsel ilişkide bulunması ve yemek-içmekle kendini tam olarak doyurması mekruhtur.
sistani.org/16742
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français