Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » KASTEN ORUCU BOZMAK VE KAZAYI GECİKTİRMENİN KEFFARETİ

1 Soru: Orucu kasten bozmanın keffareti nedir? Hamilelik yüzünden oruç tutmamanın veya kaza orucunu geciktirmenin keffareti ne kadardır?
Acaba keffaret olarak fakire direkt para vermek yeterli midir yoksa gıda maddesini alıp vermek mi gerekir?
Cevap: 1- Kasten orucu bozmanın keffaretinde her gün için 60 fakirden her birine 750 gram ekmek, buğday, makarna vb. gıdalardan verin. Onun dışındakilerin keffaretinde; mesela süt emziren kadın veya doğumu yaklaşmış hamile kadının oruçlarını bozmaları karşılığındaki keffaret ve bir sonraki Ramazan ayına kadar kaza orucunu tutmamış olan kimsenin keffareti her gün için bir fakire 750 gram ekmek, buğday, makarna vb. gıdalardan verilmesidir.
2- Keffaret konusunda onun parasını vermek yeterli değildir. Elbette parayı kendinizden taraf vekil edeceğiniz birine verip onunla gıda (750 gram buğday, ekmek, makarna vb) alarak fakire vermesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde parayı direkt ihtiyaç sahibine vererek onu sizden vekil olmak suretiyle kendisine gıda maddeleri almasını sağlayabilirsiniz. Ancak tayin ettiğiniz vekil veya fakir, sizden taraf bu işi yapmadıkça boynunuzda yükümlülük kalır. Dolayısıyla bu konuda yakin etmek gerekir.
sistani.org/26094
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français